Pista bácsi és a tűzjelző rendszerek első találkozása

Pista bácsi nagy dohányos volt, gyakorlatilag nem is lehetett látni soha égő cigaretta nélkül. Ennek köszönhető, hogy a tűzjelző rendszerek és ő nem voltak szoros barátságban. Vajon miért?

– Jaj, te Pista! egyszer ez fog a sírba vinni! – mondogatta neki folyamatosan Erzsi néni, a felesége.
– Ugyan már Erzsi! Nem árt ez nekem! Inkább pakold a cuccot, hogy tudjunk indulni, mert két óráig oda kell érni a szállodába!

Igen, merthogy elutaztak nyaralni. A két öreg összespórolt annyit, hogy befizettek egy hetet egy elegáns szállodában.
Azt mindenképpen tudni kell, hogy történetünk nem a jelenben játszódik, hanem abban az időben, amikor még a tűzjelző rendszerek első generációja is csak itt-ott volt telepítve. Ahhoz azonban, hogy bemutassuk a tűzjelző rendszerek fejlődését, érdemes jócskán visszamenni az időben.
Nos, Tehát Pista bácsi és felesége néhány órás utazás után megérkeztek a gyönyörű szállodába. Erzsi néni nagyon elégedett volt, hiszen soha életében ilyen csodát nem látott, arról nem is beszélve, hogy soha senki nem szolgálta ki. Itt meg étterem, masszázs, kényeztetés.
De hát így ötven év házasság után ennyi kijár! – gondolta magában.

És akkor rágyújtunk a szobában!

Természetesen Pista bácsi képtelen volt három percnél tovább kibírni cigaretta nélkül, így a szobába belépve az első dolga az volt, hogy rágyújtott egy cigire. Aztán még egyre, aztán még egyre, és Erzsi néni hiába mondogatta, hogy legalább az erkély ajtót nyissa ki az öreg, elengedte a füle mellett, mert a tévében ment a meccs.
Meg is lett az eredmény! azok a fránya tűzjelző rendszerek! Na azok a hibásak! Merthogy a szállodában volt. A füstérzékelő bejelzett, és mint a filmekben volt régen látható, mindenhonnan ömlött a víz! A nyaralás itt ment fuccsba!

Tanulság? Régebben talán előfordulhatott hasonló eset, ma azonban már elképzelhetetlen, hogy egy modern tűzjelző ilyen fals eredménnyel működjön.

A korszerű tűzjelző rendszerek füstérzékelője képes különbséget tenni a füst típusai között, ezáltal a téves riasztás teljes mértékben kizárható.