Hol alkalmazható


A 3M NOVEC 1230 oltóanyag különlegesen környezetbarát és tökéletesen alkalmas számítógép központok, távközlési berendezések, villamos kapcsoló termek, archívumok, gyógyászati eszközök és egyéb nagy értékű berendezések védelmére.

Általánosságban kimondható, hogy érzékeny villamos berendezések védelmére kitűnő, ahol fontos a minimális állásidő és az, hogy az oltógáz ne okozzon kárt a védett eszközökben. Ezen felül a gáz akkor is alkalmazható, ha emberek által elfoglalt termekről van szó, mert a gáz az oltási koncentrációban nem ártalmas az egészségre.

A NOVEC gáz fejlesztésekor fontos szempont volt a környezetvédelem. A használatos oltógázok esetében már az elmúlt egy-két évtizedben jellemző tulajdonság volt, hogy nem károsították az ózon réteget, azonban a légkörbe jutás esetén az oltógázok jelentős ideig nem bomlottak le, így a széndioxidhoz hasonlóan negatívan járultak hozzá a Föld felmelegedéséhez, mely a legjelentősebb oka a klímaváltozásnak. A NOVEC gáz ezzel szemben 5 nap alatt lebomlik, így nem soroljuk hozzá az üvegház hatású gázokhoz.

Ha fontos szempont, hogy az oltórendszer palackjai a lehető legkisebb helyet foglalják el, szintén az NOVEC az ideális választás. Az oltógáz folyadék halmazállapotban kerül tárolásra a palackokban, melyet Nitrogén gáz tart nyomás alatt. Nagyjából a NOVEC rendszer palackjainak helyigénye a hetede egy CO2 vagy inert gázos oltórendszerhez hasonlítva.

A rendszerrel védhetőek A és C osztályú, valamint B osztályú tüzek is. A kockázati tényező függvényében tervezéskor kell meghatározni a megfelelő oltási koncentrációt.


NOVEC oltógáz alkalmazása javasolt:

· szerver helyiség

· villamos kapcsoló tér

· laboratórium

· gyógyászati, diagnosztikai berendezések

· múzeum

· irattár, archívum

· olaj technológia

· festő terem

· erőmű

Az NOVEC rendszer alkalmazását az alábbi esetekben kerülni kell:

· Olyan anyagok esetében, melyek levegő jelenléte nélkül is képesek oxidálni.

· Reaktív fémek védelmére, mint lítium, magnézium, titán, cirkónium, uránium, plutónium.

· Fémhidridek oltására, mint szódium hidrid, lítium alumínium hidrid

Anyagok, melyek képesek önállóan hőt fejleszteni (pl. szerves peroxidok, vagy hidrazin)