Tűzjelző rendszerek

A tűzjelző rendszerek képesek megelőzni az olyan méretű katasztrófákat, amelyek ingatlanok megsemmisüléséhez vezetnek, és óvják az emberi életet.

A technikai fejlődésnek köszönhetően a tűzjelző rendszerek mindennapjaink fontos részévé váltak.

Hála a technika felgyorsult fejlődésének, a 90-es években a tűzjelző rendszerek működése – irányítása, kezelése – is elképesztő fejlesztéseken esett át. A multiszenzoros érzékelőknek köszönhetően a tűzjelzés egyre megbízhatóbbá, működésében pontosabbá vált. Miután az érzékelők többféle szenzort tartalmaztak, így már arra is lehetőség volt, hogy a tűz több fizikai jellemzőjét is képesek legyenek figyelni.

A korábban használt ionizációs érzékelőket felváltották új generációs optikai füstérzékelők. Ez azért is volt nagy lépés, mert elkerülhetővé vált a korábbi, ionizációs érzékelőkben megtalálható radioaktív sugárforrás alkalmazása.

tűzjelző rendszer - novec1230.huz

A tűzjelző rendszerek fejlődésében igen nagy szerepet játszott az informatika fejlődésének felgyorsulása is, hiszen a számítógépek és a szoftverek fejlődésével lehetőség nyílt a tűzjelző rendszer kezelésének még egyszerűbbé és gyorsabbá tételére.

Tűz esetén a legfontosabb annak mielőbbi észlelése, de ez önmagában még nem elég. A korszerű tűzjelző rendszereknek további azonnali feladatokat is el kell látniuk. Könnyen kezelhetőnek kell lenniük, és az automatikus tűzeseti vezérléseket kell kiadniuk, a hő – és füstelvezetés, a tűzszakaszolás, az épületgépészet, liftek, stb. számára, valamint az információk gyors továbbítása is elengedhetetlen. Hogy ez mind megvalósulhasson, a tűzjelző rendszerek tűzjelző központjai is óriási fejlődésen mentek át.
Ha már idáig jutottunk, akkor nézzük meg a tűzjelző rendszerek egyik legfontosabb elemét, a tűzjelző központot.

Milyen típusai vannak egy tűzjelző rendszerek központjainak:

– hagyományos tűzjelző központok

Hagyományos tűzjelző központnak tekintjük a nem címzett, igen-nem állapotú érzékelőket használó központokat. Ezek a legegyszerűbb működési elvű központok. A feladatuk egyszerű. Fogadják, megjelenítik, és továbbítják az érzékelők és a kézi jelzésadók jelzéseit, és emellett vezérlik a perifériális elemeket, mint például a tűzzáró ajtókat, lifteket, szellőző ablakokat, stb. Képesek jelezni az érzékelőket összekapcsoló kábelek hibáját, vezetékszakadás, vagy zárlat esetén. Ezek a központok végrehajtóként reagálnak a beérkező jelekre, nem analizálnak, vagyis nem értékelnek. Ha riasztás van, jelzést küldenek a távfelügyeletre.

– intelligens tűzjelző központok

Az intelligens tűzjelző központok már korszerű, napjaink elvárásainak megfelelő berendezések. Feldolgozzák az analóg tűzérzékelők jelzéseit, és folyamatosan figyelemmel kísérik az egyes érzékelők jelszintjét.

Miután a különböző jelszintekhez különböző események rendelhetők, így ezek segítségével már megvalósítható hibajelzés, vagy előriasztás. Az előriasztás, a tényleges tűzriasztás előtti jelzés. Az intelligens tűzjelző központok képesek követni az egyes füstérzékelők mérőkamrájában lerakódott szennyeződés mértékét, azt folyamatosan kompenzálni, és a magas szennyezettséget jelezni.

tűzjelző rendszer - novec1230.huz

Minden érzékelőnek külön-külön be lehet állítani az érzékenységet. Programjában előre beprogramozott szövegek vannak, így az intelligens tűzközpont az egyes események bekövetkezésekor ezeket a szöveget jeleníti meg. Ez az előprogramozott szöveg tartalmazza az információkat például a tűzriasztás helyéről.
Találhatunk bennük különböző kiegészítő funkciókat is, mint az oltásvezérlés, vagy különféle figyelmeztető hangüzenetek.