Ami történt, megtörtént

Hajnali kettő és én csak állok döbbenten a cégünk épülete előtt és nézem. Nézem ahogy leég. Ahogy porig ég minden, amit évtizedek alatt felépítettünk. A pótolhatatlan iratok mellett, alkatrészek ezrei és a pár éve alapított fejlesztőrészleg válik a tűz martalékává.

– Elektromos hiba lehetett – mondja pár óra múlva a tűzoltók szakértője. Szomorúan kezet fog velem a füstölgő hamuhalom felett, amit eddig a második otthonomnak tartottam, majd indulna tovább a következő szakértenivalójához, de azért még – Columbo stílusban – visszakérdez.

– Egyébként miért nem használtak valamilyen tűzoltórendszert?

– A sok érzékeny elektronika… Tudja mit művelt volna velük a víz…?!

Emlékszem, anno meg akart győzni az építtető, hogy legyen valami tűzoltó rendszer, hiszen annyi érték és munka van a csapatunk munkájában. Ha az embernek évtizedek alkotómunkáját kell megvédenie, érzékennyé válik. Nagyon féltettem mindenünket egy fals riasztáskor az oltórendszerekből kiáradó sok-sok liter víztől.

– Uram, soha nem hallott még a gázzal oltó rendszerekről?

– Soha. Mi az? – mondtam, ami persze nem volt igaz, inkább csak nem érdekelt eddig a gázzal oltó rendszerek témája. A telephely tervezője megpróbálta elmagyarázni, hogy miért jó gázzal oltó berendezésekbe feccölni a pénzt, de nem éreztem elsődleges fontosságúnak. Majd vigyázunk, mint eddig, hiszen eddig se történt semmi baj. Soha. Hát most történt…

– Ez egy olyan rendszer, ami nem vízzel vagy más folyadékkal oltja el a tüzet egy épületben. Így nem veszélyezteti az iratokat és az elektromos berendezéseket.

Gázzal oltani nem boszorkányság

Látta, hogy hülyén nézek rá, ezért folytatta.

– Tudja a gázzal oltó rendszer ma már egy igazán kiforrott tűzvédelmi megoldás. Nem zúdít vizet az épület bútoraira és eszközeire, hanem egy gáz segítségével kiszorítja az oxigén egy részét a helyiségből, ezért az égés alapvető feltételét szűntetni meg a tűz fészkében.

– Na de akkor mi is megfulladunk, nem? – kérdezek vissza, hogy lássa, nem vagyok hülyegyerek.

– Nem, dehogy. Átlagosan 21% oxigéntartalma van a levegőnek, egy ilyen gázzal oltó rendszerrel ezt 15%-ra csökkenthetjük le, ami az égéshez már nem elegendő, de mi nem fulladunk meg tőle. Na viszlát! – köszön el, én pedig ott maradok minden kétségemmel és lelkiismeretfurdalásommal a cég romjai mellett.