Gázzal oltó rendszer


Mi az a gázzal oltó rendszer? Hol használják? Van-e egészségkárosító hatása? Ezek elég gyakori kérdések, így megpróbálunk valamennyire választ adni.

Miért a gázzal oltó rendszer?

Vannak olyan tűzesetek, amikor lehetetlen feladat a hagyományos vízsugaras oltás, ha el akarjuk kerülni a tűz okozta károknál még nagyobb károkat. Ha ilyen helyzet áll elő, és ezek a helyzetek, vagy inkább területek azok, ahol érzékeny elektromos berendezések (szerverszobák, számítógéptermek, villamos központok), vagy olyan értéktárgyak vannak, melyeket a víz tönkre tehet, ott a gázzal oltó rendszer az a megoldás, amelyre szükség van.

Tudni kell, hogy az inert gázzal oltó rendszer szinte bármilyen terület oltására alkalmas. Alkalmazható még abban az esetben is, ha ugyanabban a légtérben emberek tartózkodnak. Természetesen a pontos méretezésre ügyelni kell, hiszen az oxigén szint az oltott térben nem csökkenthető 10% alá.

novec1230 gázzal oltó rendszer - novec1230.hu

Alkalmazási területei

Ezt akár két szóban is össze lehetne foglalni. Bármilyen területen. Ahogyan azt korábban írtuk, ez a rendszer valóban minden olyan területen alkalmas tűzoltásra, ahol a vízzel oltás nem lehetséges.

De hogy néhány általános közeget megemlítsünk, a teljesség igénye nélkül felsorolunk néhányat ezek közül.

Gázzal oltó rendszert építenek például

  • szerverszobákba,
  • számítógép termekbe,
  • művészeti galériákba,
  • könyvtárakba,
  • illetve irodákba, ahol sok az elektromos berendezés.

Rövid a felsorolás, de már ebből is érzékelhető, hogy a gázzal oltó rendszer használata szinte bárhol lehetséges. Ami fontos, hogy amellett, hogy a tűz pusztító erejétől megvédi az emberi életet és az értékeket, az oltás folyamatának sincs semmilyen negatív hatása sem a berendezésre, sem az emberre, mivel a modern gázzal oltó rendszer típusok semmilyen negatív hatással nincsenek az emberi egészségére.

A rendszer működési elve

Ez színtiszta fizika. Az inert gázzal működő gázzal oltó rendszer működési elve kihasználja az általunk ismert, és belélegzett levegő összetételét. Azt ugye mindenki tudja, hogy a belélegzett levegő, ami körülvesz bennünket, összetételében 21 százalék oxigén, 78 százalék nitrogén, és a maradék 1 százalék egyéb gázok.
Ebből következik, hogy az inert gázzal oltó rendszer működési elve, az oxigénszint csökkentése, mégpedig közel tíz százalékkal. Amint az oxigén szint lecsökken úgy körülbelül 12-13 százalékra, a tűz égéséhez szükséges mennyiség már nem áll rendelkezésre, így az kialszik.

Ami a legérdekesebb ebben az elvben az az, hogy ez az oxigén szint viszont az emberi létfenntartáshoz még elegendő, így nem fullad meg senki.
A Novec1230 gázzal oltó rendszer esetében a Novec1230 oltógáz az égés kémiai folyamatát állítja le rendkívül hatékonyan.

novec1230 gázzal oltó rendszer - novec1230.hu

Milyen előnyökkel rendelkezik a gázzal oltó rendszer?

Mondhatnánk azt is válaszként, hogy ennek a rendszernek nincsenek hátrányai, csak előnyei. Azonban részletezzük kicsit! Tulajdonképpen már az előzőekben valamennyi előnyét felsoroltuk, de álljon itt emlékeztetőül egy kis összegzés az alábbi felsorolásban!

  • gyors oltási idő (emlékszünk, szerverterem, művészeti galéria, könyvtár… Az oltási idő fontos),
  • nem káros az emberi egészségre (csökkenti az oxigén szintet, de az emberi életet nem veszélyezteti),
  • nem károsítja az ózonréteget,
  • nincs járul hozzá a globális felmelegedéshez
  • illetve könnyen és gyorsan telepíthető.