Gázzal oltó rendszerek és a munkavédelmi oktatás

Kötelezően el kellett mennünk egy a cégnél megrendezett munkavédelmi oktatásra. Ilyenekre nem szívesen jár az ember, sokan úgy vélik, hogy ez egy fölösleges időrablás, aminek semmi értelme. Az a helyzet, hogy nekem erről egyrészt más a véleményem, másrészt pedig sok érdekes dolgot is lehet hallani. Persze vannak unalmas részek, egy sor olyan dolog, ami evidens, de azért vannak érdekes részek is.
Szubjektív dolog, hogy kinek mi az érdekes, de a számomra érdekes volt, amikor először hallottam a gázzal oltó rendszerekről, hiszen korábban nem ismertem.
Hozzátartozik az igazsághoz, hogy az előadó is egy jó figura volt, le tudta kötni a figyelmünket. No, de térjünk vissza a gázzal oltó rendszerek témaköréhez.

Mire jók a gázzal oltó rendszerek?

– Tudják, hogy mióta vannak tűzjelző rendszerek? – Néma csönd.
– Amióta a tűz is van. Csak az első tűzjelzők maguk az emberek voltak, és a tüzet is emberi erővel oltották. De ettől már azért elég messze vagyunk, manapság már nem csak automatizált rendszerek vannak, de még a tűzoltó rendszerek is különböznek. Nem mindegy ugyanis, hogy hol kell az oltást végezni.

És ettől a perctől hallhattunk érdekes sztorikat a különböző tűzesetekről, a különböző rendszerek, így a gázzal oltó rendszerek kialakulásáról. Bevallom, én eddig nem sokat tudtam a gázzal oltó rendszerek létezéséről, így érdeklődve hallgattam.

– Géza! Jól látom, hogy az egy sprinkler fej ott a plafonon, amiből víz jön, ha tűz van?
– Igen – válaszolta – de miért kérdezed?
– Tudod, engem nagyon érdekelnek a tűzjelző, és oltó rendszerek, és ha jól látom ez egy hagyományos vizes oltó rendszer. Gázzal oltó rendszer nincs is?
– Nincs. De eddig nem volt rá szükség. Még az elődünk építtette ki, mi már így költöztünk ide. De mi az a gázzal oltó rendszer?

A számomra legérdekesebb pont

A legérdekesebb rész nem is igazán a történetiség volt, hanem az, amikor elmesélte az előadónk, hogy milyen helyzetekben, és milyen típusú gázzal oltó rendszerek alkalmazása szükséges.
Röviden megosztom, hogy melyek azok a területek, ahol a gázzal oltó rendszer használata elengedhetetlen.

  • zárt helyiségekben történő oltás esetén
  • szervertermekben,
  • számítástechnikai központokban,
  • vezérlő helyiségekben,
  • elektromos alállomásokon,
  • veszélyes- és ritka anyagokat tartalmazó raktárakban

Legközelebb azt is megosztom veletek, hogy a gázzal oltó rendszerek milyen típusairól hallottunk.