Gázzal oltó rendszer - novec1230.hu

Mikor, milyen esetekben használható a gázzal oltó rendszer?

Amikor a hagyományos rendszerek nem használhatóak, akkor van szükség egy speciális oltó rendszerre, ez pedig a gázzal oltó rendszer. Miért nem használható bizonyos körülmények között egy hagyományos oltóberendezés? Nos erre egyszerű a válasz. A ma használatos elektronikai berendezések, amelyek már minden iroda, irodaház, sőt különféle gyártó üzemek agyaként is funkcionálnak, azok nincsenek szoros barátságban a vízzel. Sajnálatos módon egy tűzesetkor ezek az elektromos berendezések, hálózatok jelentős anyagi kárt szenvednének.
Ez a tény hívta létre azt az alternatív megoldást, amivel ezt a károkozást elkerülhetjük.
Nézzük meg röviden, hogy melyek azok a területek, ahol a gázzal oltó rendszer használata elengedhetetlen.

  • szervertermekben,
  • számítástechnikai központokban,
  • vezérlő helyiségekben,
  • elektromos alállomásokon,
  • veszélyes- és ritka anyagokat tartalmazó raktárakban,
  • művészeti galériákban,
  • könyvtárakban,
  • irattárakban

A gázzal oltó rendszer legnagyobb előnye a vagyoni kár megelőzése. Ezalatt értjük például az adatvesztés elkerülését, valamint a termeléskiesést.

A gázzal oltó rendszer működési elve, és típusai?

Az egyik típusa az inert gázzal működő rendszer. Inert gázok azok a légkörben természetesen is előforduló gázok, amelyek nem mérgezőek, az emberi lélegzést nem támogatják, és más anyagokkal nem, illetve alig reagáló gázok.
Ilyenek például a nitrogén és a nemes gázok (hélium, argon, neon, xenon és kripton).
A felsoroltak közül oltásra a nitrogént és az argont használjuk.
Az oltó hatás az oxigén koncentrációjának lecsökkentésével érhető el. Ez egyszerű fizika, hiszen azt mindenki tudja, hogy oxigén nélkül nincs égés. Esetünkben a beáramló inert gáz olyan szintre csökkenti az oxigén koncentrációt a védett térben, hogy az égés már nem lehetséges.
Az inert gázok mellett a gázzal oltó rendszer másik nagy csoportja a kémiai gázzal működő rendszer. Jelenleg csak a Novec1230 gáz az, amely megfelel valamennyi élet és környezetvédelmi előírásnak. A kémiai gázokról azt kell tudni, hogy az égés kémiai folyamatát állítják le rendkívül hatékonyan.
Fontos kiemelni, hogy a gázzal történő oltás esetén a helyiségnek légtömörnek kell lenni, hogy az oltás folyamán az oltógáz ne tudjon kiszivárogni, és az oltókoncentráció legalább 10 percen keresztül megmaradjon.