A tűz barát és ellenség

A tűz évezredek óta az életünk szerves része. Otthonná varázsolja a házunkat, hiszen meleget és ételt ad nekünk, de ha nem vigyázunk meg is ölhet minket és füstölgő hamutengerré változtathatja, amit előtte az otthonunknak neveztünk. Évszázadokig az épületek egyik legfontosabb építőanyaga a fa volt, ezért még a mainál is nagyobb pusztítást tudtak végezni a gyakori tűzvészek. Ezért a tűzjelző rendszerek is évezredek óta velünk élnek és fejlődnek.

Sokiág a tűzőrökre bíztuk ezt a fontos, életmentő feladatot, de a huszadik századra megjelentek a tűz jelzésére kifejlesztett rendszerek, amivel kiválthattuk az eddigi emberi erősforrásokat és ezzel azok hibalehetőségeit. A távírórendszerek majd a telefonok elterjedése óriási lökést adott a fejlődésnek, de az 1902-ben Angliában George Andrew Darby által szabadalmaztatott első optikai alapon működő automata füst- és hőjelző rendszere lett az elektromos tűzjelző rendszerek alapja. 1965-ben aztán az Egyesült Államokban megjelent az első otthonokba is egyszerűen beszerelhető, saját áramforrásról működő, automata érzékelésen alapuló tűzriasztó rendszer is. A fejlődés azóta is töretlen.

A modern tűzjelző rendszerek felépítése és feladatai

A tűzjelző berendezések létfontosságú részei: a jól kiépített (zárlatszakaszolókkal ellátott), megbízható tápellátás, a tűzjelző központ, az automatikus érzékelők, a kézi jelzőberendezések, és természetesen a hang- és fényjelző és telekommunikációs berendezések.

A tűzjelző rendszereknek az következő feladatokat kell üzembiztosan ellátnia: Fogadnia kell a telepített érzékelőkből érkező jeleket. Ezeket a jeleket fel kell dolgoznia és pontosan meg kell határoznia, hogy ezek a jelek milyen tűzriasztási állapotnak felelnek meg. Jól láthatóan és hallhatóan riasztania kell az épületben tartózkodókat és a tűzvédelmi szerveket. Pontosan meg kell határoznia és közölnie a szakemberkekkel a tűz helyét és fokozatát. Irányítania, aktivizálnia kell az oltáshoz szükséges tűzvédelmi berendezéseket.

Rendszeresen felügyelnie kell a teljes tűzjelző rendszer minden elemének működését és esetleges meghibásodását és jeleznie, ha javítási munkálatokra van szükség.

Nagyon fontos, hogy ezek berendezéseket rendszeresen karban kell tartani. Ma már az épületek 90%-ában vannak tűzjelzők, de ezek 30%-a működésképtelen a karbantartás hiánya miatt.