Tűzjelző rendszer - novec1230.hu

Tudjuk, hogy a tűz a felfedezése óta mindig is fontos szerepet töltött be az emberek életében.

Igen, a tűz a mindennapi életünk része, már egészen az őskor óta. A tűz segíti az emberi életet valóban a kezdetektől. A tűz biztonságot adott az embernek például a vadállatok elleni védekezésben, meleget adott a hidegben, sötétben a tűz fénye bevilágította a közvetlen környezetet. A sötétedés beállta után tűz körüli üldögélés jelentette a közösségi élet fejlődését, ami egészen napjainkig megfigyelhető.
Miután az ember megtanulta uralni a tüzet, az meghatározó szerepet játszott a földművelés kialakulásában is.
Talán mindezek figyelembe vételével érdekes, hogy a tűzjelző rendszerek éppen egy olyan dologgal szemben jelentenek védelmet, ami egyébként az életünk segítésére szolgál.
Azt mondjuk, hogy az ember megtanulta uralni a tüzet. Ez azonban nem feltétlenül igaz. Gondoljunk csak bele a középkori várospusztító tüzekbe, vagy akár a közelmúltban előfordult tűzesetekbe, amik a jelentős gazdasági károk mellett emberi életeket is követeltek. A tűz a barátunk, de könnyen ellenséggé válhat. Ez a tény az, ami indokolttá tette a tűzjelző rendszerek szükségességét.
Nem volt persze rövid idő, amíg elérkeztünk a ma használatos, modern tűzjelző rendszerek megjelenéséig, de elértük.

Szükségszerű volt a tűzjelző rendszerek fejlődése

Természetesen a technológiai fejlődés kezdete előtt is léteztek ilyen tűzjelző rendszerek, de azok még maguk az emberek voltak. Folyamatosan figyeltek, és jeleztek, ha valahol tűz ütött ki, és igyekeztek az mihamarabb eloltani. És igen, emberi erővel történt az oltás is. Ez nem volt persze sem túl gyors, sem optimális megoldás.
Nem csoda tehát, hogy a technika, a különböző technológiák fejlődésével a tűz elleni védekezés, a tűzesetek keletkezésének előre jelzése is igen fontos szerepet kapott. Az első ilyen kezdetleges tűzjelző rendszerek, már amit annak lehetett már nevezni, azok XIX. században jelentek meg.
Ettől a ponttól kezdve azonban – köszönhetően persze a robbanásszerű technikai fejlődésnek – egyre korszerűbb, egyre megbízhatóbb rendszerek jelentek meg, egyre inkább védve az emberi életet, és vagyontárgyakat.