Géza és a gázzal oltó rendszer

Az egyik barátom egy viszonylag régi épületben dolgozik informatikusként. Az irodájuk négy nagyobb és egy kisebb helyiségből áll. Természetesen minden helyiség bekábelezve, és a kis helyiségben van egy szerverszoba.
Minap összefutottunk, és mivel én még nem jártam náluk, így meghívott egy iroda látogatásra.

– Figyelj! Még nem is láttad az irodánkat. Nincs kedved felugrani? Dumálunk, körbevezetlek és iszunk egy kávét. Mit szólsz?
– Köszi, elfogadom a meghívást, most van egy kis időm. Úgyis rég beszéltünk.

Mindeddig eszembe nem jutott, hogy a gázzal oltó rendszer egyszer még egy baráti beszélgetés témája lesz, de az élet produkál meglepetéseket. Felugrottunk hát Géza irodájába. Meglepő volt a környezet, a lépcsőház nem volt túl bizalomkeltő, de amint beléptünk az irodába ez az érzésem teljesen megszűnt. Egy hiper modern irodát képzeljetek el, telepakolva a legkorszerűbb IT cuccokkal. Az az érzésem volt, mintha jó pár évtizeddel előbbre kerültem volna.

– Te Géza! Átjöttünk valami kapun, ami előre vitt az időben? – kérdeztem meglepetten.
– Nem! Miért? Most mitől vágsz ilyen meglepett képet? Nem voltál még számítógép teremben?
– Most bevallom, nem jártam még ilyen helyen, de ez olyan futurisztikus.

Nos, ezen jót nevettünk, de a jókedvem viszonylag hamar elmúlt. Az történt ugyanis, hogy észrevettem valamim különöset az iroda mennyezetén.

– Géza! Jól látom, hogy az egy sprinkler fej ott a plafonon, amiből víz jön, ha tűz van?
– Igen – válaszolta – de miért kérdezed?
– Tudod, engem nagyon érdekelnek a tűzjelző, és oltó rendszerek, és ha jól látom ez egy hagyományos vizes oltó rendszer. Gázzal oltó rendszer nincs is?
– Nincs. De eddig nem volt rá szükség. Még az elődünk építtette ki, mi már így költöztünk ide. De mi az a gázzal oltó rendszer?

A víz és az elektromos berendezések találkozása soha nem sül el jól

– Nos, Géza az a baj, hogy abból a rendszerből víz jön, itt meg minden elektromos árammal működik. Tudod, hogy egy tűz esetén mi történik?
– Ó! Erre nem gondoltam! Mindenünk tönkre megy!
– A gázzal oltó rendszer ezekre a helyzetekre lett kitalálva. A gázzal oltó rendszer víz mellőzésével olt, és valamennyi adatotok megmarad, a gépeitek nem mennek tönkre.
– Na pajtás, már megérte, hogy feljöttél. Máris elkezdem intézni egy ilyen rendszer beszerzését!